21 Haziran 2011 Salı

“Babalar Fazla Kilolara Dikkat”

Kağan Bey Selcan’a ilk 3 ay hiç kilo almama hedefi koymuştu. Tüm hamilelik süreci için de 12 kilo. Tabi bu herkes için değişiyormuş. Arabalar için benzin deposu örneğini verdi Kağan Bey (bana çok garip gelmişti ama bir kadın doğum uzmanının kadınlarla empati kurma yeteneğinin benden kat-kat iyi olduğunu tahmin ederek susup yerime oturuyorum). Her arabanın deposu farklı dolulukta ve deponun dolması için alınacak benzin miktarı birbirinden farklı. Bir “sıfır beden” manken 20 kilo alması gerekirken, aşırı kilolu bir anne adayının sıfır kilo alarak tamamlaması istenebilir.

İlk üç ay gerçekten kilo almamayı başardı Selcan. Şu anda 32.5 haftalık hamile ve 8-8.5 kilo aldı. Bence durumu çok-çok iyi ama tabi ki bunu kendisine kabul ettirmek çok zor oluyor. İlk aylar spor salonunda tempolu (5.5 km/sa) hızla 30 dakikalık yürüyüşler şimdi 10 dakikalık tosbağadan hallice yürüyüşlere yerini bıraktı. İştahı açık ve bence tek problemi canı çok tatlı çekiyor. Neyse ki yaz geldi de karpuz ve kavun yardıma yetişti.
Şimdi gelelim asıl meseleye… Hamilelik sürecinde zaten kadınların kiloları sürekli kontrol ediliyor. Doktor uyarıları, alkolsüz yaşam, sağlıklı beslenme derken kadınların bu işten minimum zararla çıkması çok olası görünüyor. Ancak(!), kimse o 40 haftada (tamam abartılı oldu, 5. Haftada öğrendiyseniz 35 hafta) erkeklerin göbek çevresinde gelişen “baba kası”ndan bahsetmiyor. Ben bu durumu kendime özgü bilirdim. Sonra genç babalardan konuştuğum birkaçın da bu dönemde gayet “kaslandığını” öğrendim. Çoğunluğunda da anne doğumdan sonra aldığı kiloların büyük miktarını vermiş ama baba bir daha iflah olmamış.

Tamamen kişisel nedenlerimi olabildiğince tarafsız değerlendirirsem:
·    % 50 Psikolojik (Nasılsa eşimde kilo alacak. Ufaklık gelince birlikte veririz)
·     % 50 Öncesinde yaptığım düzenli egzersizi sıklıkla aksatma

Başka evlerde “ben kilo alıyorum sen de al” diyen anne adayları varsa bilemem ama biz de öyle bir durum da söz konusu değil. O zaman bu 2 zararlı madde ile savaşmak lazım:
·   Eğer kafanda “göbek, aile babası imajının tamamlayıcısıdır” inanışı yoksa kendini salma. Ofis çekmecendeki abur cubur zulanı arkadaşlarına dağıt, oraya meyve koy…
·   Spor salonuna gitmiyorsun diye koltukta oturup durma. Evde de yapılacak o kadar hareket var.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder